Polish_20221231_151426998_1

„Wino jest najbardziej korzystnym ze wszystkich napojów,

najbardziej przyjemnym ze wszystkich lekarstw

oraz najmniej szkodliwym ze wszystkich przysmaków

 
głosił Plutarch, wybitny grecki pisarz i historyk z I w. n.e.
  
Nasze wino tworzymy z owoców aronii. Od wina gronowego odróżnia je przede wszystkim rodzaj surowca i nieco bardziej skomplikowany sposób wytworzenia. Moszcz winogronowy zawiera bowiem wystarczającą ilość cukrów do uzyskania wina o odpowiedniej mocy, natomiast moszcz aroniowy przed rozpoczęciem fermentacji należy odpowiednio doprawić.
 
Jesteśmy małą rodzinną winnicą i od samego początku stawiamy na produkcję ekologiczną, dlatego też dbamy o jakość na każdym etapie produkcji. Owoce aronii po zebraniu podlegają starannej selekcji ręcznej oraz trzykrotnemu płukaniu. Dzięki temu już na samym początku procesu winifikacji unikamy stosowania siarkowania w celu uodpornienia nastawu na zepsucie się. Do kadzi maceracyjnej nie dodajemy nic poza aroniami, dobranym szczepem drożdży szlachetnych i korekcyjną ilością cukrów i wody. Po wstępnym zafermentowaniu całość podlega wytłoczeniu na prasie winiarskiej i przelaniu do fermentatorów. Po zakończeniu fermentacji burzliwej młode wino zostaje zdjęte znad osadu drożdżowego przy użyciu odpowiedniego asortymentu winiarskiego i tym samym trafia do fermentatorów przeznaczonych do cichej fermentacji, gdzie w spokoju i obniżonej temperaturze kształtuje harmonię swego smaku i bukietu. Ponieważ czas jest tutaj naszym sprzymierzeńcem, wino butelkujemy małymi partiami wedle potrzeb, a pozostałej części pozwalamy się „zestarzeć” stosując z czynności pielęgnacyjnych jedynie co-kilkumiesięczne „zlewanie znad osadu”. Nie dodajemy żadnych środków klarujących, stabilizujących i uszlachetniających, ani też związków siarki jako konserwantu wina butelkowanego. Dlatego nasze wino może mieć nieco inny smak w zależności od terminu zabutelkowania.

 

Wino ARONIA należy przechowywać w chłodnym miejscu i do spożycia również najlepiej podawać schłodzone. Po dłuższym przechowywaniu na dnie butelki może wytrącić się osad, co nie jest wadą a świadczy jedynie o jakości. Mamy nadzieję, że tak utworzone wino aroniowe zapewni Ci oryginalnych i niezapomnianych doznań smakowych.

Wino ARONIA wyróżnia się delikatnie cierpkim i mocno garbnikowym smakiem oraz nasyconą barwą.