Czy wino aroniowe jest zdrowe?

 

 

Naszym zdaniem aronia jest najlepszym polskim „superfood”. Z drugiej strony wiemy, że umiarkowane picie wina czerwonego korzystnie wpływa na zdrowie, co zostało wykazane jako tzw. paradoks francuski:

„W populacji francuskiej występuje stosunkowo niski wskaźnik zachorowalności na chorobę wieńcową w porównaniu z innymi populacjami zachodnimi, pomimo że dieta Francuzów zawiera dużą ilość tłuszczu ogółem i nasyconych kwasów tłuszczowych”.

Skądinąd wiemy też, że są miejsca na Ziemi, gdzie występuje największy odsetek stulatków (np. Okinawa, Sardynia, Ikaria, Kostaryka) i miejsca te łączy m. in. umiarkowane picie wina naturalnego.

Ale z trzeciej strony nie można zapominać o negatywnych skutkach nadmiernego spożywania alkoholu.

 

Poniżej zamieszczamy link do wartościowego artykułu opartego na badaniach naukowych. Z podsumowania dowiadujemy się, że:

 

„Wino aroniowe, ze względu na składniki, jakie zawiera, jest bardzo wartościowym produktem. Z powodu swojego cierpkiego smaku, nie każdemu przypadnie do gustu. Warto spróbować tego „czarnego skarbu”. Przekonać się jak wiele korzyści zdrowotnych można zyskać dzięki jego spożyciu.”

Warto też nadmienić, że naturalne składniki owoców podczas procesu fermentacji wina pozostają zachowane (czego nie można w pełni uzyskać w procesie pasteryzacji soków). Zapraszamy zatem do zapoznania się z poniższym artykułem:

 

https://dietetycy.org.pl/wino-aroniowe/