Nasz Aroniowy Zakątek zlokalizowany jest u podnóża pagórka wyłaniającego się z najdalej wysuniętej na zachód części zalewu rybnickiego. Obecnie jest to obszar ok. 0,2 ha, na którym uprawiamy ok. 170 krzewów odmiany melanocarpa. Pierwsze krzewy aronii nasadziliśmy w 2017 r. i od samego początku stawiamy na produkcję ekologiczną. Wszystkie nasze sadzonki pochodzą z gospodarstw ekologicznych:
e-aronia.pl oraz
ekoaronia.pl. Nie używamy herbicydów ani nawozów mineralnych. Zamiast tego, krzewy przed nasadzeniem zostały zaszczepione mikoryzą, przez co potrzebne do wzrostu makro- i mikroelementy uzyskują w wyniku symbiozy grzybów z korzeniami krzewów. Ponadto, zwiększeniu uległa powierzchnia chłonna korzeni, w efekcie czego zwiększyliśmy odporność na okresy suszy. Ostatecznie zdecydowaliśmy się na uprawę krzewów w otoczkach zrębkowych rozdzielonych wypełnieniem trawiastym a sporadycznie pojawiające się chwasty usuwamy ręcznie.
Czas zbiorów aronii przypada na okres późnego lata. A ponieważ aronia zerwana wprost z krzewu cieszy swoim prozdrowotnym smakiem jedynie w krótkim okresie bezpośrednio po zbiorach, od razu też przystąpiliśmy do eksperymentowania z jej przetwarzaniem w celu znalezienia najlepszej formy aronii dostępnej przez cały rok. I tak przewinęliśmy się od samego tylko mrożenia owoców, poprzez nalewki, soki zimno-tłoczone, aż nawet po… próbki aronii liofilizowanej! Ostatecznie jednak zdecydowaliśmy się na soki aroniowe tworzone metodą ekstrakcji parowej oraz wina aroniowe, które nie będą stabilizowane związkami siarki i skupiliśmy się na udoskonalaniu jedynie tych receptur. Coraz liczniejsze grono zaczęło degustować, a pozytywne opinie na temat ich smaku motywowały nas do dalszej pracy, a więc….
Od 2022 r. uzyskiwane w naszym Aroniowym Zakątku smaki natury zaczęliśmy zamykać w butelkach. Tak powstały nasze wina aroniowe półsłodkie oraz soki aroniowe, którymi można delektować się przez okrągły rok. I… pomimo że uprawa ekologiczna powoduje niższe plony, w efekcie uzyskujemy wysoko aromatyczny i nieskażony chemicznie owoc, co wymownie przekłada się na esencjonalny smak o głębokim i mocnym charakterze skomponowanych win i soków.